Urla’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- Urla, eski zamanlarda Klazomenai olarak anılıyordu. 12 İon kentinden biri olan Klazomenai, günümüzde tarih meraklıları tarafından ziyaret ediliyor.
- Urla’nın son yıllarda yıldızı parlayan köyleri; dingin köy yaşamıyla Barbaros Köyü, tarihteki ilk ismi Polikhne olan eski Rum köyü Balıklıova, küçük bir balıkçı kasabası olan Özbek Köyü, tiyatrosu ile ünlü Bademler Köyü ve Bizans hamamlarına ev sahipliği yapmış Gülbahçe. Urla’yı gezerken bu köyleri de listenize eklemenizi tavsiye ederim.
- İzmir merkezden denize girebileceğiniz en yakın ilçelerden biri Urla’da denize girebileceğiniz birbirinden güzel plajlar bulunuyor. Bence Kuşçular Köyü’ndeki Demircili Plajı, Yağcılar tarafında bulunan Altınköy Plajı, Urla’nın merkezine yakın Çeşmealtı Mavi Plajı, ve Özbek Köyü’ndeki Aydilek Koyu Urla’nın en güzel plajları arasında. Bunların dışında Çeşmealtı Sahili, Kalabak Sahili, Deniz Yıldızı Plajı, Bodrum Koyu ve Kum Denizi Plajı’da Urla’da denize girilecek koylar arasında değerlendirilebilir.
- Türkiye’de en çok enginar Urla’da yetiştiriliyor. En iyi enginarların yer aldığı ve çeşitli eğlenceler ile renklenen Uluslararası Enginar Festivali her yıl Nisan ayında gerçekleşiyor.
- Urla’da her yıl düzenlenerek geleneksel haline gelen “Mart Dokuzu Ot Festivali” her yıl Mart ayında düzenleniyor.
- “Urla’nın geçmişi geleceği olacak!” sloganıyla hayata geçen Urla Bağ Rotası’nda altı tane butik şaraphane bulunuyor. Bunları ziyaret ederek ücretsiz tadım turuna katılabilirsiniz.
- Üzüme ve incire balın, zeytine yağın düştüğü gün olarak kabul edilen 14 Ağustos her yıl Urla’da Bağbozumu Şenliği olarak kutlanıyor.
Urla’ya Nasıl Gidilir?
Urla, eskiden İzmir ile birlikte çok anılmasa da her geçen gün merkeze dahil olan bir yerleşim yeri. İzmir-Urla arası yaklaşık 40 kilometre, özel aracınızla ile yaklaşık 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Ayrıca Urla’ya toplu ulaşım ve dolmuş seçeneği ile ulaşmak da mümkün. Üçkuyular Fahrettin Altay–Urla seferini 725 numaralı otobüs sağlıyor. Bir de 15 dakika sıklıkla kalkan Üçkuyular–Urla ya da Üçkuyular-Çeşmealtı dolmuşları ile de ulaşabilirsiniz.
Urla’da Gezilecek Yerler
Urla Klazomenai Antik Kenti
12 İon kentinden biri olan Klazomenai Antik Kenti Urla-İskele yolu üzerinde yer alıyor. Antik Klazomenai kenti Urla’da yaşayan tarihin en büyük kanıtlarından biri. M.Ö. 6. yüzyıldan kalma tarihin bilinen ilk zeytinyağı fabrikası Urla’da Zeytinyağı İşliği olarak hizmet veriyor.
İskele Pazarı
İzmir’in sevimli beldesi Urla; temiz havası, zeytinyağı, enginarı, şevketi bostanı, çeşitli şifalı otları, şarap bağları ve lezzetli deniz ürünleri ile Ege’nin incisi olmayı çoktan başardı. Her pazar günü kurulan Çeşmealtı iskele pazarından tazecik otlar, meyve ve sebzeler dışında çoğu yerde bulamayacağınız doğal ürünler alabilirsiniz. Ayrıca Urla’da avlanan balıklar, karidesler ve ahtapotlar Türkiye’nin en lezzetli deniz ürünleri olmaya aday. İskele’de her sabah açık artırmada dilediğiniz canlı balığı Çeşmealtı iskele balık mezatından alabilirsiniz.
Karantina Adası
Osmanlı İmparatorluğu döneminde bulaşıcı hastalıklarla mücadele için kullanılan ada, adını Fransızların 1865’te yaptığı karantina tesislerinden alır. Karantina Adası’nda çıkarılan çeşitli arkeolojik eserler, yerleşimin M.S. 5. yüzyıla kadar devam ettiğinin en belirgin kanıtı. Aslında dünyada bilinen 3 karantina adasından biri burası, diğerleri Dubrovnik ve New York’da. Bina Fransızlar tarafından yapılmış olsa da 1865 yılında 2. Mahmut döneminde genel sistemi düzenlenmiş. Kolera, veba gibi salgın hastalıklar yoğunlukta olması dolayısıyla uluslararası bir toplantıda çeşitli ülkelerin giriş noktalarına bu şekildeki tahaffuzhaneler yapılması planlanmış. Böylece geçmiş zamanlarda devletler dışarıdan gelebilecek bulaşıcı hastalıklardan korunmuşlar.
Burada sistem şu şekilde işliyor; yolcu gemileri geliyor, adanın açıklarında demirleniyor. Filikalarla iskeleye alınıyor, adadaki sistem ile yolcuların eşyaları toplanıyor ve insanlar da duş kısmına alınıyor. Çıkarılan eşyalar 360 derece dönebilen dolaplar ile yan odada ki görevliye iletiliyor. Eşyalar yüksek dereceli kazanlarda kaynatılıyor ve mikroplardan arındırılıyor. Gelen yolcular arasında hastalık tespit edilir ise geminin tamamı bu tesiste karantinaya alınıyor ve hasta kişi iyileşinceye kadar hasta koğuşlarında tutuluyor. Eğer hasta ölürse adanın doğu tarafında bulunan 350 kişinin yattığı kireçli mezarlığa defnediliyormuş. Şimdilerde ziyarete kapalı olsa da adanın ana girişine kadar araçla ulaşmak mümkün.
Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi
Havasından mı, suyundan mı nedir, Urla ünlü şairler yetiştirmiş. Bunlardan biri de Susuz Yaz, Nalınlar, Yalnız Kadın eserlerinin sahibi Necati Cumalı. 1921’de Yunanistan’da doğmuş ve Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ailesiyle birlikte Urla’ya gelmiş. Burada büyüyen, okuyan ve çalışan Cumalı, şiirlerinde ve romanlarında, Ege yöresi kasabalarını ve insanlarını anlatmış. Şimdilerde ise Urla’daki evinde aldığı ödüller, plaketler, film afişleri ve kişisel eşyaları sergileniyor.
Urla Sanat Sokağı
Urla’nın merkezinde Zafer Caddesi üzerinde yer alan ve şimdilerde Urla Sanat Sokağı olarak anılan sokak üzerinde sağlı sollu dükkanlar var. Konsept kafeler, antikacılar, seramik atölyeleri ve el yapımı ürünlerin yer aldığı sokakta herkese hitap edebilecek bir çeşitlilik bulunuyor. İster kitap kafede huzurla bir gününüzü geçirebilir, isterseniz seramik atölyelerinde yapılan ürünleri inceleyebilir isterseniz de el işi ürünlerin yer aldığı tezgahları gezebilirsiniz.
Urla Sanat Sokağı’nda en sevdiğim mekanları Vourla ve İrmik Hanım. Eski bir fırın iken şuanda ev yemeklerinin piştiği, özel davetlerin düzenlendiği, ufak ve şirin bir kafe. Burada eski fırının önündeki masa benim favori köşem, kahve içmeye buraya gelin. Urla’da Fransız tatlıları yiyebileceğiniz İrmik Hanım‘da seçim yapmak zor ama ben özellikle lavantalı dondurmasına ve günlük pastalarına bayılıyorum.
Malgaca Pazarı
Zamanında Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde, Malgaca Pazarı’nın ortasındaki bir asmayı uzun uzun anlatmış. Urla’nın merkezinde Tarihi Malgaca Pazarı’nı bir meydanın etrafında toplanmış Urlalı esnaf olarak özetleyebilirim. Buranın yerlileri genellikle alışverişini burada yaparlar. Kahvehane, manav, terzi, bakkal, manifaturacı aklınıza ne gelirse, adeta ufak bir Kemeraltı Çarşısı. Buraya gelip gezmek, görmek ve hissetmek lazım.
Urla Bağ Yolu
Antik çağlardan günümüze kadar ulaşmış ve yaklaşık 6000 yıllık şarap geçmişi olan Urla’da şarap üreticilerinin hayata geçirdiği Urla Bağ Yolu projesi her geçen gün Urla’ya daha da değer katıyor. Şu anda hizmet veren Urla Şarapçılık, Usca Şarapçılık, Urlice Şarapçılık, Mozaik Şarapçılık ve MMG Şarapçılık’ta şarap üretimi hakkında bilgi alabilir ve şarap mahzenlerini gezebilirsiniz.
Ayrıca MMG Şarapçılık dışındaki tüm tesislerde ücretsiz şarap tadımı da yapılıyor. Bu rotanın hepsini birer birer deneyimle şansım oldu. Dolayısıyla size gönül rahatlığı ile öneride bulunabilirim. Şarap çeşitliliği, ambiansı ve hizmet kalitesi ile benim en favorim şarap üreticim Urla Şarapçılık oldu. Şarap severler İzmir’in Toskana’sını keşfetmek için geç kalmayın.
Urla’dan Ne Alınır?
Urla; yöresel tatları, balıkları, şarabı ile gastronomi şehri olmaya aday. Urla’ya geldiğinizde sanat sokağından el emeği ürünler alabilirsiniz. Ayrıca Türkiye’de şarapları ve zeytinyağları ile son yıllarda adından söz ettiren Urla’dan evinize birkaç şişe şarap ve zeytinyağı almadan dönmeyin. Şarap almak için bağ yolunda yer alan şarap evlerini tercih edebilirsiniz, benim tercihim çoğunlukla Urla Şarapçılık’tan yana oluyor.
Urla’dan zeytinyağı alacaksanız kesinlikle Olivurla‘yı deneyin. Özellikle severek ziyaret ettiğim seramik atölyesini sizlerle de paylaşmak istiyorum. İnanılmaz yaratıcı seramik çalışmaların yapıldığı My Stone Home Art, sanat severlerin çok seveceği bir yer. Haftanın belirli günleri cafe olarak da hizmet veriyorlar. Buraya gelirseniz tasarım seramiklerin olduğu bahçede kahve keyfi yapılabilir.
Urla Mekan Rehberi
Ünal Kardeşler Katmer Salonu
Peynirli, kıymalı, patatesli, kaşarlı, karışık katmer yada çiğ börek. Hepsi için en iyi adres Ünal Kardeşler Katmer Salonu. Hangisini isterseniz isteyin ustası yufkanın içine malzemesini koyup bir zarf gibi kapatıp, nar gibi kızartıyor ve leziz katmerle buluşmamı sağlıyorlar. Yanında da ayran olur çay olur keyif sizin ama benim favorilerim peynirli katmer ve açık şişede ayran.
Beğendik Abi
Beğendik Abi denilince akla yaprak sarma, zeytinyağlı enginar, şevketi bostan, ciğer sarma, kabak çiçeği dolması, Girit kabağı yemeği gibi lezzetler gelir. Gerçek Ege mutfağının lezzetlerini tadabileceğiniz ve özgün tatlarıyla misafirlerine her daim başarıyla sunabilen Beğendik Abi, Handan Hanım’ın insana parmaklarını yedirten yemekleri ile Urla Malgaca meydanında sizleri bekliyor.
Denizaltı Cafe
Urla’da deniz kenarında nefis bir serpme kahvaltı ile güne başlamak istiyorsanız tartışmasız ki Denizaltı’na gideceksiniz. İskele mevkiinde yer alan Denizaltı Cafe hem gün içinde keyifle deniz kenarında oturmak hem de leziz bir kahvaltı sofrası için vazgeçilmezlerim arasında. Manzaranın ve yemeklerin keyfini çıkarırken ekmek sepetinizi martılar ve balıklarla paylaşmayı ihmal etmeyin.
Akın’ın Yeri
Urla Özbek Köyü’nde Akın’ın Yeri meze ve balık konusunda en favori mekanım. Ege bölgesinde tadabileceğiniz çeşit çeşit otlar, nefis mezeler ve taze balıkları ile İzmirlilerin merkezden bile kalkıp sırf yemek için geldiği lokal bir adres o yüzden gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanızı öneririm.
Bonus: Urla Özbek Köyü
Urla’nın keşfedilmemiş cenneti Özbek Köyü. Doğal ürünleri ve zeytinyağları ile ünlenmiş, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Özbekistan’dan gelen bir aşiret tarafından kurulmuş ve adını oradan almış fakat ne yazık ki geçmişi ve tarihi bir yangın ile silinmiş bir köy. Burayı ziyaret ettiğinizde sessizlik ve sakinlik dolu sahilinde yürüyüş yapabilir hatta katlanır sandalye ve masanız varsa hiç düşünmeden sahile kurup tüm gün keyif yapabilirsiniz.